(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Mat, zijdeglans, hoogglans de verschillen

Uit de mailbox

Hoi! Ik las op jullie website het artikel over hoogglans. Erg interessant! Kunnen jullie ook uitleggen wat het verschil is tussen mat, zijdeglans, en hoogglans? Ik ben namelijk benieuwd naar de glansverschillen.

Groetjes, Maaike

Een goede vraag! De glans van een laksoort zegt iets over het uiterlijk, het geeft de afwerking van je meubel een bepaalde look. Bij onze meubels heb je de keuze uit een aantal glansgradaties voor de lak. Dit zijn inderdaad mat, zijdeglans en hoogglans. Soms wordt hier de term halfglans nog aan toegevoegd. Onze verfspecialist Marcel zal het verschil uitleggen en daarnaast ook wat over de voor- en nadelen van de laksoorten vertellen.

Image

Wat is glans?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is glans nu eigenlijk? Glans is een eigenschap die optreedt wanneer de oppervlakte van een materiaal zo glad is, dat het reliëf kleiner is dan de golflengte van zichtbaar licht (Wikipedia). Dat klinkt ingewikkeld, dus laten we het simpeler formuleren: glans is de weerkaatsing van licht. Hoe meer licht er weerspiegeld wordt, de hoger de glansgraad.

Afhankelijk van de glansgraad wordt een lak als mat, zijdeglans, of hoogglans geclassificeerd. Dit impliceert dat de glansgraad meetbaar is.

Hoe wordt de glansgraad gemeten?

Glans wordt gemeten door de reflectie van een op het materiaal vallende lichtstraal te meten. We zullen er hier geen wiskunde- en natuurkundeklas van maken met invalshoeken, reflecterend en verstrooid licht, etc. Wat we wel belangrijk vinden om te vertellen is dat de meetmethoden gestandaardiseerd zijn. En dat is maar goed ook, want het zou erg lastig zijn als we bij de bouwmarkt of verfhandel appels met peren moesten vergelijken. Het meten van glans bij verflagen is geformaliseerd in de ISO 2813 standaard. De glansgraad wordt uitgedrukt in een percentage. Voor het meten van de glansgraad bestaat er speciale glansmeetapparatuur.

Wat is de glansgraad per laksoort?

De glansgraad bepaalt dus hoeveel 'glans' de lak heeft. De glansgraad van een verf heeft niets met kwaliteit te maken. Het grote verschil tussen mat, zijdeglans en hoogglans zit in het visuele effect. Het is vooral een kwestie van smaak en afhankelijk van de stijl, kleur en afwerking die je jouw meubelstuk wilt geven.

  • Hoogglans: glansgraad 85% of hoger
  • Halfglans: glansgraad rond de 70%
  • Zijdeglans: glansgraad rond de 30%
  • Mat: glansgraad rond de 15-0%

Verschillen tussen de laksoorten

Zoals de naam al aangeeft, weerkaatst matte lak het licht nauwelijks. Het zorgt daarmee voor een wat sobere, maar warme en rustige uitstraling. Hoogglans geeft juist een chique spiegelend effect, en laat een ruimte zo optisch groter lijken. Zijdeglans is de tussenvorm: niet zo neutraal als een matte afwerking, maar ook niet zo opvallend als hoogglans. De lichte glans geeft de lak een mooie look met subtiele glans zonder al te veel te reflecteren, maar accentueert eventuele oneffenheden.

De verschillen beperken zich niet tot het visuele. De samenstelling is ook anders. Dit heeft gevolgen voor de toepasbaarheid. Zo kan een matte lak door de open en poreuze structuur niet goed tegen een stootje, is het vlekgevoelig, en minder kleurvast. Wel camoufleert het oneffenheden uitstekend. Een glanzende afwerking laat de ondergrond er extra uitspringen en benadrukt zo juist details en dus ook foutjes. Hoogglans lak vereist een perfecte ondergrond, zonder de minste oneffenheid. Het is dus minder makkelijk aan te brengen, maar inspanningen worden beloond met een superstrak trendy resultaat en een prachtig lichtspel. Ook is hoogglans het meest kleurvaste, waterbestendige, vuilafstotende, en afwasbare laktype. En dat is goed nieuws voor de levensduur.

Op onze blog vertellen we meer over hoogglans en over polijsten, de behandeling om de ondergrond geschikt te maken voor een perfect resultaat. Niet elke meubelmaker is in staat om een hoogglans afwerking aan te bieden. Omdat de 'kloof' tussen zijdeglans en hoogglans vrij groot is, wordt soms de term halfglans gehanteerd. Niet zo mooi reflecterend als hoogglans, maar wel glanzender dan zijdeglans. Bij Jacobs Meubels kun je wel terecht voor al je hoogglans wensen. Met onze vakmensen en eigen spuiterij durven wij ons best de hoogglans-specialist te noemen.


Hopelijk hebben wij jouw vraag zo voldoende beantwoord, Maaike.

Groeten, team Jacobs Meubels